Hogy lehet a karácsony trendi, mégis second-hand?


Nyakunkon a karácsony, ez azt jelenti, hogy megkezdődött az év egyik legstresszesebb időszaka: a kreatív, mégis pénztárcabarát ajándék ötletek kitalálása szeretteinknek. Minden év decemberében érezzük a nyomást, hisz valami különleges meglepetést szeretnénk átadni családunknak és barátainknak karácsonykor, viszont az elképzelés hiányában ez egyre nehezebbé válik. Jelen helyzetben pedig nem lehet említés nélkül hagyni a növekvő alapanyag árakat, így akár kézzel készített ajándékot szeretnénk adni, akár boltban vásárolt meglepetést, készülni kell rá, hogy a korábbi évekhez képest több pénzt kell az áruházakban hagyni az ünnepi időszakban.

Erre a problémára szeretnénk most egy “budget-friendly” és “eco-friendly” megoldást nyújtani. Be szeretnénk mutatni pár second-hand boltból is beszerezhető és időtálló ajándékot, amely akár dekorációként is szolgálhat és nem köt ki a szemétben az ünnepeket követően. 


Mit érdemes szem előtt tartani? 

Érdemes az ajándékot továbbra is a személyhez alakítani: second-hand boltokban vásárolni karácsonykor, továbbra sem azt jelenti, hogy mivel valami olcsó, ezért gyorsan lekapom az első dolgot, amit látok a polcról és biztosan örülni fog neki az ajándékozott. Az egész indíttatás lényege nem mást, mint az általunk készített és az élményekre alapuló ajándékok népszerűsítése. 


Itt az ideje, hogy a kreativitásunkat szabadjára engedjük, ne ijedjünk meg a korábban is használatban lévő tárgyaktól, hisz egy egészen új életet tudunk biztosítani egy-egy kreatív dekornak. Az évnek ebben az időszakában érdemes türelemmel és nyitott szemmel járni a turikban. 



  1. Bakelit lemezek

Egy dologban biztosak lehetünk:  a 90-es évek a reneszánszát élik jelenleg, hiába a 2022-es évet írjuk. Egy lemez tökéletes ajándék lehet a különböző generációk számára. Turikban lelhetünk olyan kincsekre, amelyek mind a szülőket és nagyszülőket visszarepíthetik fiatal korukba: nem egyszer találkoztam már Depeche Mode lemezekkel, amelyekért anyukám harminc évvel ezelőtt mit nem adott volna. 




Minden bizonnyal a  fiatalabb generáció nagyobb része nem rendelkezik lemezjátszóval, ami nem feltétlen jelent baj. Ezek a lemezek tökéletesek arra, hogy bárkinek a szobáját feldobják, mint dekoráció. Amennyiben pedig maga a lemez nem jelent sokat valaki számára, nem az előadó, az album, vagy egy bizonyos szám miatt kerülni ki a falra, ilyenkor kezdhetünk igazán kreatívan gondolkozni. Vegyük elő az általános iskolából megmaradt temperákat és fessük ki a megajándékozni kívánt személyisége alapján. 



  1. Kiegészítők


    Miről másról híresek a turik, hanem a bennük megtalálható kincsekről? Olyan egyedi kiegészítőket lehet találni, amelyekkel a nagyobb ruhaüzletek garantáltan nem rendelkeznek. Legyen szó ékszerekről, kitűzőkről, matricákról, napszemüvegekről, órákról, gyűrűkről a hazai turkálók nem szenvednek hiányt egyikből sem. Budapesten az egyik second-hand bolt, ahova mindenképp érdemes ellátogatni, amennyiben hasonló ajándékok után nézelődünk, nem más, mint a Lovebug Vintage. Minden valószínűséggel ismerős lehet a név, hisz Budapest egyik legtrendibb second-hand üzletéről van szó, amely akkorává nőtte ki magát, hogy a Margit körúton található bolt mellett, egy 0-24-es online webshopot is üzemeltet. A különböző mintákkal díszített vászontáskáktól, a fülbevalókon át egészen az előbb felsorolt kiegészítőkig bármit megtalálhatunk ebben a kis kincsesbányában.  

Érdemes a Lovebug Vintage Instagram oldalára rápillantani, onnan is lehet inspirálódni az ünnepi időszakban.


Közös turizás

A blog témáját követve nem fejezhetjük be a listát anélkül, hogy ne ajánlunk fel a közös turizás lehetőségét. 


Egy bombabiztos karácsonyi ajándék: ruha, minden mennyiségben. Egy univerzális élmény minden gyerek életében, hogy a az ünnepek és a nagyszülőktől kapott tömérdek ruha kéz a kézben jár. Számomra nem múlt el úgy karácsony, hogy nagymamám ne ajándékozott meg volna legalább három olyan pulcsival, amely inkább az ő ízlését tükrözte, mint nem az enyémet.

Ennek egy fiatalosabb, mégis felnőttesebb változata a közös turizása barátnőnkkel, barátokkal, családdal. Saját kezűleg elkészíthetünk egy ajándékutalványt, amely egy bizonyos összeget jelképez. Ezzel meglephetjük olyan szeretteinket akik szeretnek vásárolni, mégis ezáltal ösztönözni tudjuk a second-hand vásárlásra. Tökéletes lehetőség arra, hogy valakit bevezessünk a turkálók világába, vagy egy igazi “turis profit” megajándékozzunk egy élménnyel. A közös turizás nem is az új ruhákról szól, hanem a közös élményekről és egy együtt töltött pillanatokról. 


Amennyiben nem rendelkezik valaki végtelen kerettel érdemes elvinni az ajándékozott személyt a Humana boltok által rendezett párszázas napokra. Abban az esetben, ha nagyobb összeget tudunk rászánni az ajándékra érdemes olyan boltokba látogatni, mint a Szputnyik, vagy a Retrock, amelyek már egy magasabb árkategóriába tartoznak, mégis second-hand vintage boltként tekinthetünk rájuk. 


Ezekkel az ötletekkel szerettünk volna, Benneteket inspirálni arra, hogy a karácsonyi vásárlás közben is lehet tudatosan gondolkozni és a kisebb boltokat támogatni. Nem szükséges decemberben bejárni az összes plázát annak érdekében, hogy egyedi ajándékokkal lepjük meg szeretteinket





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések