A Bowie módszer, azaz szerezd be a Halloweeni szettedet turikból!

A Bowie módszer, azaz szerezd be a Halloweeni szettedet turikból!

Egy nagyon Z generációs problémába estem bele a múlt hét folyamán, ami szerintem egyre több embernél elő fog jönni az évnek ebben az időszakában: meghívtak egy halloweeni buliba, ahova be kell öltözni.

Egyetemistaként és sem robbantottam bankot, így a drága jelmezek megrendelése egyértelműen nem volt opcióm és sajnos profi cosplayer sem lettem, nem tudom magamnak összeállítani és megvarrni a kosztümömet. Ilyenkor került nálam is elő a Pinterest, ahol kínkeservesen kerestem a low budget jelmezötleteket. Egy gagyi, egyszeri kis poénnak több ötletet lehet találni, de ha se a villamoson nem szeretnék kinézni őrültnek, se nem kidobni az egy este alatt összetákolt képződményeimet, akkor ezek számomra nem voltak jó megoldások. Ekkor jöttem rá ezeket az ötleteket nézegetve, hogy nem a szó szoros értelmében vett jelmezt kell hogy összeállítsak, hanem egy olyan outfitet, ami esztétikájában és megjelenésével sugallja, hogy mit is képzeltem el. A kulcs az, hogy ne próbáljam meg egy jelmez vagy öltözék minden egyes darabját eltalálni, hanem az általános vibe már nagyon messzire tud menni. Ekkor jött szembe az esztétika, az előadói karakterek és ezáltal az előadói jelmezek koronázatlan királya: David Bowie.

Bowie annyi elsőre is felismerhető, egyedi és kaotikus karakter bőrébe bújt a színpadon, hogy szinte csak az ő ruhatárából egy egész bulira valónyi tömegnek lehetne jelmezt varázsolni. Ő lett tehát az inspiráció: itt van pár olyan halloweeni outfit téma, aminek darabjait szinte minden turiban meg lehet találni! 

1. David Bowie

Kezdjük is azzal, akinek az öltözékei nem csak engem, hanem évtizedek óta rajongók millióit inspirálták, David Bowie. Bowie egy vérbeli előadó, alkotó volt. Nem csak zenét csinált, albumot rakott össze aztán leturnézott és kezdte elölről. Minden egyes albumnak meg volt a maga narratívája, témája, valamint az ahhoz tartozó szerep is amibe éppen belebújt a művészúr és ennek a karakternek a szemszögéből mutatja be zenéjét, valamint utána megy el fellépni, turnézni. Mondhatni Bowie a zene method actor-je. Pinterestes búvárkodásom közben összegyűjtött ötleteimben találtam összeállításokat ezekről a karakterekről, valamint outfitekről, amik majdnem hogy egytől egyig megvalósíthatóak egy turi túra után. Ezen felül opcionálisan a sminket és arcfestést is inspirálhat Bowie. Itt vannak az összeállítások, valamint pár megoldás is! Személyes kedvencem a Rebel Rebel, vagy a Bowie Trent éra, de aki Ziggy Stardust-ot megoldja, megemelem kalapom előtte!


        
         
    



                                                                                                                                                       


2. Tyler the Creator

    Természetesen van egy kis elfogultságom, viszont akit személy szerint én tudnék Bowie-hoz hasonlítani napjainkból, az valamilyen szinten Tyler Okonma, azaz Tyler the Creator. 
Tyler ugyan más zsáner, más stílus és mindenképpen más üzenetekkel bír zenéjében, ettől függetlenül ahogyan egyre érettebb lett az előadó, annál inkább jobban fektetett hangsúlyt az album témáira. 2018-as IGOR albuma erősen narratív vonalat vett, de már jóval előtte, a korábbi albumain is perszónákon keresztül adja elő az üzeneteket, amit meg akar fogalmazni.

Ez a fajta körítés, amit egy-egy albumhoz prezentál Tyler, a legutóbbi albumánál csúcsosodott ki leginkább. A Call Me If You Get Lost mind arculatában, mind pedig a színpadi performanszban egy egyedi és egyértelmű irányvonalat követ. Ezen felül egyébként Tyler a mindennapi öltözködésével is egyedit alkot. Saját fashion line-ja van, de a GOLF termékeknek is a lényege, hogy egyszerű ruhadarabokból alkosson valami egyedit. És hát ez pont úgy hangzik, mint amit egy turi boltos 500 Ft-os napon célunknak lehet kitűzni. Úgyhogy lássuk, ráadásul első képnek azt a fittet hozom, amiben első Grammy-jét vette át, amit személy szerint már én is megvalósítottam, kizárólag Turiból vett darabokból!

The Grammy Fit

Call Me If You Get Lost

                                               


IGOR


3. MADONNA

Egy Retro és egy eklektikus példa után muszáj visszarázódni a Retro megjelenéshez, ugyanis nemhogy jól néz ki, de minden turi tele van ezekkel a darabokkal. És ha egy királynőt kell ebben az érában találni, számomra egyértelmű volt ki legyen az: Madonna. 
A nő egy akkora ikon, hogy felfogni is nehéz, véleményem szerint még ma is nagy tekintélye van, de az, amit a 80-as évek óta letett az asztalra, fenomenális. És valóban, az akkori divatot viselte, azonban ennek egy olyan stílust és olyan nagy impactet adott, hogy több outfit ma is használt és az utcán találkozhatunk vele, és ez sok szempontból az ő érdeme is. Lezser, de mégis stílusos, szakadt, de mégis tündöklő. A díva nem hibázik, és egy turiban flangálva te sem hibázhatsz, ha Madonna aestheticre mész rá!



4. Billie Eilish

Ha a napjainkban szeretnénk keresni egy Madonnát, akkor több irányban is el lehet indulni. Az első ami eszembe jutott az egy másik elképesztő díva, Lady Gaga volt, de aki az ő kosztümjeit megoldja turis vásárlásból, akkor annak nincs rám szüksége. Ehelyett egy másik úton indultam és inkább észben tartottam a poszt elején leírtat is: az esztétikára, a vibe-ra kell menni, nem a pontos lemásolásra. 
És akinek az outfitjeit a legjobban meg lehet valósítani, és mindezt még teljesen tudatosan is alkotta meg így, az Billie Eilish!
Ugyan Billie egészen minőségi, nagy nevek nagy márkáiban lép fel vagy jelenik meg, a téma tökéletesen illik. Legyen színes, oversized, de leginkább nagybetűkkel kiírva EGYEDI! Billie mind a testkép elvárások ellen, mind pedig a saját önbizalom növelése mellett kampányol(t) ezzel a megjelenéssel. Úgy akart kifejezni az öltözködésével valamit, hogy nem akart vele kifejezni semmit. A tini zsenialitás. Ráadásul ilyen szetteket félálomban is össze lehet turizni, már csak vag egy arc, vagy egy hajfestés és tökéletes a fit!




Olyan előadók, akik divatot teremtettek, olyan szettek amik egy fél óra turizással megoldhatók. Ennél jobb kombinációt álmodni se lehet. Viszont még mindig, ami a kulcs ennél az elhatározásnál:
Nem kell minden egyes darabot beszerezni, a fontos, hogy az aesthetic megegyezzen!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések